De Arbowet verplicht werkgevers om te zorgen voor de veiligheid van derden die zich in het bedrijf bevinden. Daarom kunnen opdrachtgevers eisen dat uw personeel beschikt over het diploma Basisveiligheid VCA, te behalen middels een VCA cursus. Van leidinggevenden kunnen zij bovendien eisen dat zij het diploma Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden hebben behaald. Bij Protect Brandbeveiliging is het mogelijk om beide diploma’s te behalen.

  • Aanbieder van zowel Basis-VCA als VCA VOL
  • Ervaren instructeurs en een hoog slagingspercentage
  • VCA cursus klassikaal of in-company volgen
  • Cursussen ook op zaterdag

Heeft u voor uw organisatie behoefte aan een VCA basis cursus (B-VCA) of een VCA VOL cursus? Neem dan contact met ons op om vrijblijvend een offerte aan te vragen of om direct een cursus in te plannen.

 

Waarom is een VCA cursus nodig?

De cijfers van het CBS liegen er niet om: aandacht voor veilig werken is hard nodig. Jaarlijks zijn er meer dan 150.000 werkenden betrokken bij een bedrijfsongeval. Het grootste risico lopen (jonge) mensen werkzaam in de bouw, metaalindustrie en horeca. De ongevallen zijn vaak het gevolg van hoge werkdruk, onoplettendheid en het niet voldoende op de hoogte zijn van de veiligheidsvoorschriften. Kennis van de veiligheidsvoorschriften is een voorwaarde om op een veilige en verantwoorde manier te werken. Door uw medewerker het VCA diploma te laten behalen, toont u aan dat zij de benodigde kennis in huis hebben.

VCA Basis cursus

Een VCA Basis cursus is bedoeld voor werknemers van bedrijven in risicovolle sectoren, zoals de bouw, techniek en horeca. In de basiscursus behandelen we punten die essentieel zijn om veilig te werken in deze sectoren en hoe werknemers moeten handelen in gevaarlijke situaties. Afhankelijk van de specifieke sector waarin uw bedrijf actief is, kan de focus van de cursus verschillen. Over het algemeen komen de volgende punten aan bod:

  • Werkvoorbereiding, bespreking en inspectie. Hierbij ligt de focus op alle veiligheidsregels op de werkvloer.
  • Werkzaamheden uitvoeren. Daarbij kijken we naar wat een veilige werkplek maakt, welke materialen er nodig zijn om het werk op een veilige manier uit te voeren en specifieke situaties
  • die van toepassing zijn in uw werkgebied.

  • Omgang met gevaarlijke situaties, zoals het werken met gevaarlijke stoffen, elektriciteit en brandgevaarlijke situaties.
  • Omgang met noodsituaties en bedrijfsongevallen.

Onze ervaren instructeurs zullen de belangrijke punten in één dag behandelen, waarna we de cursus afsluiten met het VCA Basis examen.

VCA Basis examen

Om het B-VCA diploma te behalen moeten de cursisten het VCA Basis examen voltooien. Dit examen bestaat uit 40 vragen, die cursisten binnen 60 minuten moeten beantwoorden. De cursisten worden getoetst op de vier punten die we tijdens de cursus behandeld hebben, waarbij gelet wordt op de basiskennis én de toepassing van deze kennis op de werkplek. Om het examen succesvol af te ronden dient de deelnemer minstens 26 punten te halen.

VCA Basis diploma

Na het succesvol afronden van het examen ontvangt de deelnemer het B-VCA diploma inclusief bijbehorende VCA pas. Het diploma en de pas zijn 10 jaar geldig.

VCA VOL cursus

Van operationeel leidinggevenden in de risicovolle sectoren wordt meer verwacht op het gebied van veilig werken. Daarom is er voor hen een aparte VCA cursus: VCA VOL. Hoewel het lesmateriaal overwegend hetzelfde is, ligt de focus meer op het herkennen en inspecteren van de werkvloer, zorgen voor een veilige werkomgeving en het handelen in geval van noodsituaties. Ook deze cursus duurt in principe één dag en wordt afgesloten met het VCA VOL examen.

VCA VOL examen

Het VCA VOL diploma wordt behaald na het succesvol voltooien van het VCA VOL examen. Dit examen is een stuk uitgebreider dan het B-VCA examen. Er zijn namelijk 70 vragen, die de cursisten binnen 75 minuten moeten beantwoorden. Het examen is behaald als de deelnemer meer dan 45 punten heeft behaald.

VCA VOL diploma

Na voltooiing van examen ontvangt de deelnemer het VCA VOL diploma inclusief VCA pas. Ook dit diploma is 10 jaar geldig.

VCA cursus aanvragen?

Wilt u namens uw bedrijf een VCA cursus aanvragen voor uw werknemers en/of leidinggevenden? Neem dan contact met ons op! We plannen graag een afspraak met u in. Het is mogelijk om de cursus klassikaal bij ons te volgen of bij u op locatie.