Noodverlichting is een belangrijk onderdeel van de brandveiligheid binnen een gebouw. Het waarborgt de veiligheid van personen in het pand in noodgevallen waarbij de netspanning is uitgevallen. U wilt niet in het donker zitten als er zich een calamiteit voordoet. U wilt voldoende licht om het gebouw op een veilige manier te kunnen verlaten of processen goed te kunnen afsluiten. Dit is dan ook wettelijk verplicht.

Om een gedegen noodverlichting in het gebouw te hebben is er vakkennis nodig, voor zowel het aanleggen als het keuren van de verlichting. Protect Brandbeveiliging heeft deze expertise in huis en voert al jaren een keuring van noodverlichting uit. Daarnaast ondersteunen we organisaties bij het ontwerp, de systeemkeuze en de aanleg van noodverlichting bij bedrijfspanden.
Wilt u zeker weten dat uw noodverlichting voldoet aan alle wettelijke eisen voor de veiligheid of wilt u advies voor het aanleggen van noodverlichting? Neem dan contact op met onze specialisten! We plannen graag een afspraak met u in.

Keuring noodverlichting door Protect Brandbeveiliging

Als u de eigenaar bent van een pand waar meerdere mensen zich tegelijk bevinden, bent u verplicht om noodverlichting te hebben en om deze jaarlijks te laten keuren door gecertificeerde vakmensen. Als wij langskomen om de verlichting te keuren, gaat dit in een aantal stappen.

Nalopen van de aanwezige noodverlichting

We beginnen met het nalopen van alle aanwezige noodverlichting op een correcte plaatsing en juiste werking. De verlichting moet ten minste geplaatst zijn op de volgende locaties:

  • Vluchtroutes, zodat de route en mogelijke obstakels goed te zien zijn. Daarbij hoort tevens de vluchtrouteaanduiding, zoals het bekende groen-witte bord dat de nooduitgang aangeeft.
  • Boven uitgangsdeuren die gebruikt worden bij een ontruiming.
  • Trappen waarbij iedere trede direct verlicht is.
  • Overal waar de vluchtweg van richting verandert, kruisingen van gangen en niveauveranderingen (trappen en dergelijke).
  • De locatie van de eerste hulp en bij alle brandblusvoorzieningen en meldpunten zoals brandalarmen.

Verbetering in de noodverlichting in kaart brengen

Daarna kijken we waar er nog verbetering mogelijk is omtrent de noodverlichting. Het kan namelijk zijn dat de aanwezige verlichting niet voldoende is volgens de wettelijke eisen. Tijdens de inspectie kijken we of de installatie nog in overeenstemming is met het oorspronkelijke ontwerp en het gebruik van het gebouw. U kunt zich voorstellen dat als het pand anders gebruikt wordt, het ontwerp aangepast moet worden. Daarbij kan het zijn dat er nog geen noodverlichting hangt op plaatsen waar dit wel zou moeten.

Adviesrapport opstellen

Op basis van de twee voorgaande stappen stellen we een adviesrapport op met aanbevelingen omtrent het onderhoud van de noodverlichting en mogelijke verbeterpunten.

Doorvoeren aanbevelingen indien gewenst

Onze expertise reikt verder dan alleen een keuring van de noodverlichting. Indien gewenst voeren we de onderhoudswerkzaamheden en verbeterpunten door, zodat u verzekerd bent van een goede noodverlichting.

Aanleg noodverlichting systeem

Als u een nieuwbouwproject heeft is het verstandig om direct de noodverlichting op een correcte manier in te richten. Bij Protect Brandbeveiliging begeleiden we ook dergelijke projecten. Hierbij denken we graag met u mee in de ontwerpfase van het pand op het gebied van de vluchtvoorzieningen en noodverlichting. Daarbij stellen we een adviesrapport op met aanbevelingen omtrent de inrichting en keuze voor bepaalde systemen, afhankelijk van uw behoeften. Afsluitend helpen we u ook graag bij het aanleggen van de noodverlichting. Zo weet u zeker dat alles op een correcte wijze is geïnstalleerd en naar behoren werkt.

Veelgestelde vragen over noodverlichting

Hieronder hebben we enkele veelgestelde vragen en antwoorden omtrent noodverlichting opgesteld.

Is noodverlichting laten keuren verplicht?

Iedere eigenaar van een pand waarin meerdere mensen tegelijk aanwezig kunnen zijn is wettelijk verplicht om de veiligheid van aanwezigen te waarborgen. Daar hoort ook een werkende noodverlichting bij en deze moet minstens een keer per jaar verplicht gekeurd worden op volledigheid, correcte plaatsing en werking. Geconstateerde gebreken moeten direct verholpen worden.

Wie mag noodverlichting keuren?

Noodverlichting mag in principe alleen gekeurd worden door gecertificeerd personeel, zoals de experts van Protect Brandbeveiliging. Gecertificeerd personeel weet precies aan welke eisen de noodverlichting moet voldoen en kan gebreken constateren en repareren.

Waar moet noodverlichting aan voldoen?

Feitelijk zijn er drie wettelijk eisen waar de noodverlichting aan moet voldoen. Ten eerste moet de noodverlichting binnen 15 seconden na het uitvallen van de stroomvoorziening automatisch aan gaan. Ten tweede moet de verlichting ten minste 60 minuten licht geven op een vloer, tredevlak of hellingbaan. Ten derde moet de minimale lichtintensiteit 1 lux zijn.

Wat is het verschil tussen centraal en decentraal gevoede noodverlichting?

Centraal gevoede noodverlichting heeft geen eigen voedingsbron en alle verlichting is aangesloten op een centraal noodstroomsysteem. Decentraal gevoede noodverlichting heeft wel overal een eigen voedingsbron en is dus niet afhankelijk van één noodstroomsysteem.

Contact

Protect Brandbeveiliging heeft alle expertise in huis en is gecertificeerd. De aanleg, inspectie en het onderhoud voeren we uit volgens de geldende NEN-normen of Bouwbesluit. Meer weten? Wij komen graag langs. Maak vandaag nog een afspraak met ons.